måndag, januari 07, 2013

2012 på mitt vis


Min blogg har alltid varit ett bra sätt att se tillbaka och minnas det som har varit (liksom för att påminnas om alla planer som smitts och framtidsdrömmar som vävts), men när den nu legat på is i flera månader är det inte lika lätt. 2012 var ett bra år på många sätt och vis, så en traditionell tillbakablick är ändå på sin plats. Med lite hjälp av mobilkameraarkivet och stulna bloggfrågor gör jag härmed ett försök.

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Ja! Jag fick till exempel mitt första jobb med anknytning till det jag faktiskt studerar. Det kändes inte fel året innan examen!

Fick du några nya vänner?
Inte så många vänner som var helt nya för mig, men däremot är det många som tidigare har funnits i bakgrunden som i år har klivit fram och har kommit att betyda väldigt mycket för mig.

Vilka länder besökte du?
Frankrike, i vanlig ordning, fast av en ovanlig anledning, nämligen studieresa med lilla klassen. I samma veva besökte vi även Belgien för intressanta studiebesök i Bryssel. Jag är glad att jag dessutom åkte ner några dagar tidigare för att hälsa på Emelie i Leuven och stannade i Paris några dagar extra för att hinna umgås med Axina och Basile och dessutom träffa gamla vänner och bekantskaper som Corinne och Jean-Jérome samt Snerikesvännerna Anna, David och Elisabet. 
Det enda jag är lite besviken över i resväg är att jag inte hann med någon utlandsresa i somras. Sicilienresan med Lina sommaren innan var så mysig att jag gärna hade gjort något liknande igen.

Är det något du saknade år 2012 som du vill ha år 2013?
Lite mer vetskap om framtiden... till exempel vad jag ska göra efter examen! Det är väl det enda lilla orosmomentet just nu.

Vilket datum från år 2012 kommer du alltid att minnas?
Fredagen den 27 april var ett riktigt höjdardatum. Det var inte bara då jag fick ett telefonsamtal om att jag fått önskepraktiken till sommaren, utan det var även den dag som inledde en legendarisk Valborgshelg (med min och Nadjas lyckade inflyttningsfest, följt av skvalborgsspex, Anna-besök, kvalborgsmys, valborgsdag med champagnefrukost vid ån, sillunch med biblioteksnämnden, mösspåtagning vid Carolina och mycket annat, och så majmiddag med kottkastning och sexa följt av Räkan-släppet). Jag var glad och förväntansfull den dagen helt enkelt!

Vad var din största framgång 2012?
Att jag fick den praktikplats jag sökte till sommaren och dessutom erbjöds jobb för en kortare tid på samma företag några månader senare. Och så tilldelades jag ju faktiskt stipendium från universitetet/nationen också!

Största misstaget?
I perioder har jag känt att jag kanske tagit mig lite vatten över huvudet med både praktik/jobb, heltidsstudier och alla engagemang utöver det. På något sätt har jag ändå fått ihop allting, så det är i slutändan inget misstag utan snarare ett bevis på att jag klarar av rätt mycket mer än jag ibland tror. Det hela hade dock kunnat underlättas av lite bättre planering, och det erkänner jag rakt av att jag gjorde misstaget att inte satsa på.

Bästa köpet?
Som den Uppsalastudent jag är fyndade jag två fina balklänningar för vardera 300 och 500 kr. Det måste ändå kallas bra köp!

Vad spenderade du mest pengar på?
Hyra och mat förstås, men får man tro min kombo Nadja så är det "onödiga" små prylar till köket och lägenheten, till exempel en "äggdelare". Oumbärligt, menar jag som är sämst på att knäcka ägg.

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Att få vara sånganförare på damsupén i våras gjorde mig riktigt glad. Både att jag blev tillfrågad och att folk var så snälla och verkade uppskatta kvällen. Positiv energi i allmänhet gör mig alltid glad!

Vilka låtar kommer alltid att påminna dig om 2012?
Jag kan inte komma ihåg vad jag lyssnade på i våras, men vad jag däremot minns är alla sånger jag hjälpte Tomas att skriva till olika nationsevenemang! är särskilt nöjd med ostsången.
Och Gangnam style för den andra halvan av året, helt klart. Kommer aldrig att glömma en god väns tolkning av den dansen!

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Gladare, skulle jag nog säga. Det känns som att mycket har börjat falla på plats det här året.

Vad önskar du att du gjort mer?
Tränat och umgåtts med icke nations-vänner.

Vad önskar du att du gjort mindre?
Prokrastinerat.

Hade du några särskilda projekt?
Jag var med och drev ett projekt på nationen som handlar om att katalogisera bibliotekets äldre specialsamling (mer om det kan man läsa här). Projektet går framåt, och det känns kul att få bidra till nationens framtid (och framtidens studenters möjlighet att se tillbaka på dåtiden)!

Favoritprogram på TV?
Downton Abbey, utan tvivel. Och Historieätarna förstås!

Bästa boken du läste i år?
En av de böcker jag hann med att läsa på pendeln i somras var La delicatesse, eller Nathalie - en delikat historia som den fick heta när den nu precis kom ut på svenska. En charmig historia av David Foenkinos, som byggt upp boken på ett väldigt speciellt sett med vart annat kapitel vanlig berättelse och vartannat kapitel helt annorlunda. Läs själva så får ni se!

Något du önskade dig och fick?
Ett stipendium för att klara ekonomin under sommaren.

Något du önskade dig och inte fick?
Inspiration och tidspessimism.

Vad gjorde du på din födelsedag 2012?
Morgonen var inte rolig på grund av en rolig gårdag, men resten av dagen kunde inte ha varit bättre. Det var ju damsupé på Snerikes och jag hade världens bästa fez-kuratorslag!

Vad fick dig att må bra?
Fina vänner och uppskattning för hårt nedlagt arbete.

Vilken kändis var du mest sugen på?
Erik Haag kanske, haha.

Hände det något omvälvande i ditt liv?
Omvälvande kanske jag inte skulle säga, men en stor förändring var flytten från min lilla kalla etta i Majklockan till min stora och mysiga trea i Triangeln. Det är jag väldigt glad över!

Vad är du mest stolt över?
Att jag faktiskt kan prestera när det gäller och får ihop både plugg, jobb och förtroendeuppdrag. Det är dock verkligen upp till bevis när det gäller detta i vår!

Vilken är din högsta önskan just nu?
Att jag och alla jag bryr mig om ska få vara friska och må bra är det absolut viktigaste. Ett fint jobberbjudande till sommaren skulle ju förstås vara ett plus i kanten för 2013!


2 kommentarer:

Rebecka sa...

Hej! Mitt namn är Rebecka. Jag har sökt utbildningen franska 1 i Nice genom mdh :) När jag googlade runt om kursen hittade jag din blogg. Det verkar inte som att du är så aktiv på bloggen men hoppas att du hinner svara på min fråga..
Jo, jag har inte fått besked om jag kommit in på kursen än, men Om jag gör det undrar jag ungefär hur mycket pengar jag skulle behöva spara under sommarn. Hjälper dom till med boendet på något vis eller står man för det själv? Och hur mycket får man i CSN?
Nu blev det en lång kommentar, hoppas du ser den här kommentaren :) MVH!

Lovisa Språkpolisa sa...

Hej!
Vad kul att du har sökt till Nice! Det var verkligen jättekul när jag var där, ett minne för livet! På min andra blogg http://lavieenfrance.blogspot.com kan du läsa allt om vad vi hade för oss under terminen!
Vi fick hjälp att hitta boende genom skolan, vilket de flesta var nöjda med. Man kan ju leta själv också, men om man inte redan känner någon där nere kan det ju vara svårt att kolla upp lägenheten ordentligt i förväg och veta om den är något att ha. Det finns många bedragare på den franska bostadsmarknaden! Å andra sidan tror jag att man kan hitta riktigt bra ställen om man söker ordentligt själv.
Man får vanligt CSN när man är där eftersom det är en svensk kurs, så ca 9 000 i månaden. Jag gjorde nog av med 1 000 - 2 000 mer än så i månaden eftersom hyran är lite högre där (vi betalade 400 euro var/mån för vår lägenhet) plus att man ju vill passa på att göra så mycket som möjligt när man är nere på Rivieran. Så ju mer pengar du kan lägga undan i sommar, desto bättre!
Lycka till!

Lovisa