fredag, september 03, 2010

Gå med i en nation - fler vänner, färre nudlar

Sedan förra veckan är jag tillbaka i Uppsala, och har kastat mig in i studierna och nationslivet igen. Som de flesta av er vet har kårobligatoriet fallit, och det är nu valfritt att gå med i kår och nation. Vad kåren gör för nyttigt berättar de bäst om själva, men varför man bör gå med i en nation (och sedan fortsätta engagera sig i densamma) tänkte jag skriva några punkter om här.

  • Varför började du annars plugga i Uppsala? Det är ju här studentlivet finns (Sveriges bästa och största studentliv enligt mig).
  • De 200 kronorna du lägger ut på nationsavgiften tjänar du snabbt in genom billigare priser på öl, mat, fika osv.
  • Fyra återkommande klubbar varje vecka, och minst lika många med lite mer oregelbundet schema. Om du inte var med i en nation, var skulle du annars gå ut, undrar jag.
  • 13 nationshus som är öppna för just dig, med bland annat bibliotek, studieplatser och lunchservering.
  • Alla fantastiska föreningar! Det finns något som passar alla: kör, fotoförening, idrottsförening och mycket annat.
  • Möjligheter! Var annars kan en oerfaren 20-åring få trycka en egen tidning, eller driva en nattklubb själv? Se till att utnyttja denna fantastiska chans vi Uppsalastudenter har!
  • Jobb. Du som inte vill ha ett schemalagt extrajobb som tar tid av studierna, kan ända dryga ut kassan genom att då och då skriva upp dig på ett servispass i en restaurang/pub eller hoppa in i garderoben på en nattklubb. Eller varför inte försöka dig på att stå i baren eller mixa lite skivor?
  • Traditioner. Att gå på samma sittning som studenter gjorde för 300 år sedan känns lite häftigt, och att dessutom ha lärt sig och sjunga samma sånger som de, bita i sångböcker på samma sätt, föra samma vana som de... det känns lite hisnande i magen när man tänker på det tycker jag.
  • Nya vänner. Visst träffar man mycket folk på kurser och program, men för att vidga sina vyer lite kandet vara trevligt att lära känna folk som kanske inte studerar precis samma sak. Det är precis vad man gör om man engagerar sig i nationerna. Om det är vänner för livet återstår att se, men roligt för studen har vi garanterat.
På TV går just nu en reklamfilm för nationerna, och jag kan inte annat än citera den:
"Gå med i en nation - fler vänner, färre nudlar"

Snerikes - min nation och Uppsalas lilla rosa slott

0 kommentarer: