torsdag, augusti 23, 2007

Med buss och tåg genom Asien

Lovisa, från Malmköping, och hennes kompisar Hanna och Lina ville göra något kul efter studenten. De bestämde sig för en tre månaders backpackerresa genom Asien och Ryssland.

Väskorna packades med mediciner och skräpkläder som skulle bytas ut längs vägen, och de tre vännerna satte sig på flyget till Thailand. I tre månader skulle de färdas med buss och tåg genom Asien. Med hjälp av guideboken Lonely planet hittade de transporter och vandrarhem. Via transibiriska järnvägen tog de sig sedan hem i början av maj. Att resan inte gick i motsatt riktning berodde mest på att resenärerna inte ville åka igenom Sibirien på vintern.

Som hemma
- Transibiriska järnvägen i sig var inte speciellt märkvärdig, miljön såg ut ungefär som i Sverige. Det är mest roligt att kunna säga att man har åkt den, säger Lovisa, som berättar om de ryska tulltjänstemännen.
- De frågade varför vi hade med oss mongoliska visum. Det verkade som att de inte riktigt gillade mongoler, säger hon, även om hon tror att de spelade över medvetet. Att tulltjänstemännen inte var så tuffa som de själva trodde märkte tjejerna vid den mongoliska gränsen mot Ryssland. En ilsken rödhårig ryska och en muskulös kollega skulle leta igenom deras bagage i jakt efter knark, vapen eller annat olämpligt.
- När mannen skulle klättra upp för att kontrollera bagaget ramlade han ner för stegen. Han blev riktigt förbannad men vi hade svårt att låta bli att skratta, berättar Lina.

Skänkte pengar
Lite välgörenhet hann det också bli, i Kambodja. Där träffade de människor som har blivit skadade av minor och skänkte pengar till barnsjukhuset Kantha Bopha, som de upptäckte genom en konsertannons. Att Kambodja var bästa landet på resan, med sin vackra natur och sina trevliga människor är de alla överens om.
- Vi hade låga förväntningar först. Vi trodde att det skulle vara fattigt med mycket turister, men det var bättre än vad vi trodde, säger Hanna.
De blev vänner med den 16-åriga skoltjejen Tee, som för att ha råd med sin utbildning, sålde smycken till folk på stranden.

Tigersprångsklyftan
Både det bästa och det värsta minnet har tjejerna från Tigersprångsklyftan i den kinesiska Yunanprovinsen. Två dagars vandring i ett fantastiskt vackert landskap, kombinerades med direkt livsfara.
- Vi gick på en smal stig längs bergväggen och bredvid oss hade vi ett stort stup. På kvällen hade vi bara en ficklampa på fem personer. Man blev livrädd och försökte tänka på allt hemma och att det skulle gå bra, säger Hanna.

I Eskilstuna-kuriren idag

1 kommentarer:

Anonym sa...

hej, jag undrar helt o hållet hur ni planerade resan? hur mkt pengar hade ni med er? m.m