söndag, april 01, 2007

Lovisa firar sin 20-årsdag i Vietnam

Lovisa Stenström är en språkintresserad 20-åring med många framtidsplaner. Men just nu får utbildningar och annat vänta. Först ska hon besöka Thailand, Kambodja, Vietnam, Kina, Mongoliet och Ryssland.

Det är på en gård i Dunker utan­för Malmköping som Lovisa Stenström är uppväxt. Där bor hon normalt med sin mamma, pappa, två år yngre bror och en katt. Hon har också en äldre bror som ofta befinner sig på resande fot. Det är han som nu har inspirerat Lovisa att ut och resa. Efter studenten på Europaskolan åkte Lovisa till Frankrike där hon arbetade som aupair och studerade franska.
- Jag är jättenöjd med året där: alla erfarenheter, hur mycket min franska utvecklades samt de nya bekantskaperna. Paris är en favoritstad hädanefter. Jag vill absolut tillbaka dit för åtminstone ett års universitetsstudier. Jag älskar att resa och uppleva andra kulturer.

Backpacker
Det senaste året har Lovisa arbetat i familjeföretaget, en cykelaffär i Hallstahammar, för att få ihop pengar till att ge sig ut i världen.
- Jag och mina två gymnasievänner, Hanna och Lina, reser nu som backpackers genom Thailand, Kambodja, Vietnam och Kina. Vi avslutar med transsibiriska järnvägen från Peking till Moskva. Men vi gör några dagars stopp i Mongoliet för att bo hos en mongolisk familj och uppleva deras kultur och natur, berättar Lovisa via ett e-post meddelande.
Resan varar sammanlagt tre månader.
- Det har hittills varit jättespännande, med exempelvis thailändsk matlagningskurs och djungeltrekking med elefantridning. Vi har turligt nog inte blivit lurade någonstans, delvis för att vi läst på i resebibeln Lonely Planet om var och hur det brukar gå till, men man kan ända aldrig vara på den säkra sidan.
Lovisa fyller 20 år den 31 mars och kommer då att befinna sig i Vietnam.

Många planer
Lovisa har många funderingar på vad hon ska göra när hon kommer hem.
- Jag planerar att börja studera till hösten, gärna i Uppsala, men jag vet inte till vad. Lärare, journalist, språkkonsult och förläggare ligger bäst till just nu, så kurser i svenska kommer antagligen att få lägga grunden innan jag kan bestämma mig för åt vilket håll jag ska gå vidare.
Lovisa är väldigt språkintresserad.
- Jag är en riktig språkpolis. Jag tycker också om långsökta ordvitsar. Mina vänner brukar klaga på vitsarna men erkänner att de egentligen tycker att skämten är roliga.Hon tycker också om att fotografera och syssla med scrapbooking, som är att göra personlig konst av fotoalbum.

Bloggar
Största intresset är dock att skriva.
- Jag klarar mig inte utan skrivandet. Jag skriver dagbok och poesi och har den senaste tiden också använt mig av bloggande för att uttrycka mig. På resande fot är det resedagboken på internet som gäller för att uppdatera vänner och familj hemma om allt som händer.

0 kommentarer: