onsdag, december 06, 2006

St Nicolas/jultomten

I Frankrike (och även Belgien, Tyskland, Nederländerna och Österrike - men där har jag ju inte fått chansen att delta) firar man den 6:e december St Nicolas.

Nicolas föddes på 200-talet i staden Patara, som då var grekisk (numer ligger den på den turkiska sydkusten). Han upfostrades kristet av sina välbärgade föräldrar, som dog när han ännu var ung. Han följde då Jesu ord: "Sälj vad du har och ge pengarna till de fattiga". Han dedikerade sitt liv till Gud, och hjälpte livet igenom de sjuka, fattiga och lidande. Han blev utnämnd "Biskop av Myra" redan i unga år, och kom att bli känd i hela landet (och senare större delar av världen) för sin generositet till de behövande och för sin kärlek till barn.

Den romerske kejsaren Diocletianus gjorde allt för att sätta stopp för de kristna, och Nicolas var en av dem som fick känna på detta. Han fängslades, tillsammans med många andra. Fängelset var faktiskt så fullt av biskopar, präster och diakoner att det inte fanns någon plats för tjuvar och mördare!

Nicolas släpptes till sist, och dog år . Han begravdes i den katolska kyrkan i Myra. Den relik som placerades på hans grav sades ha helande krafter, och hjälpte till att förstärka legenden kring Nicolas. Hans dödsdag, den 6:e december, blev den dag då man varje år firar honom och hans goda gärningar. Nu undrar ni kanske hur det kan komma sig att någon så firad i övriga Europa kan vara helt okänd för oss svenskar. Så är det dock inte riktigt. Han går bara under ett annat namn för oss. Jämför engelskans Saint Nicholas och Santa Claus, så förstår ni sambandet...


Det finns många historier och legender om Saint Nicolas. En av dem berättar om en fattig far och hans tre döttrar. På den tiden var fadern tvungen att ge en durbar gåva till dotterns tilltänkte man för att få henne gift - annars dömdes flickan till slaveri. Denne fattige fader hade inte råd med en dyr gåva (än mindre tre stycken!), och oroade sig för att behöva se alla sina döttrar säljas som slavar. Mystiskt nog dök det vid tre olika tillfällen upp säckar med guld i familjens hus. Säckarna kastades in genom ett öppet fönster, och sägs ha landat i skor och strumpor som stod för att torka framför den öppna spisen. Det är alltså så St Nicolas blev en "gåvoman", och också därifrån vår tradition med paket i julstrumporna kommer.

Gå gärna in på dessa sidor för att ta reda på mer om mannen som till sist blev vår jultomte! Där går även att läsa om hur St Nicolas firas i olika länder, eller varför inte ladda ned en skärmsläckare med tomte-helgonet på såhär i decmber?

0 kommentarer: